Trzecie warsztaty w Krakowie ukończone

W Centrum Wsparcia Kolping Praca w Bieżanowie zakończyliśmy trzecią edycję Warsztatów Aktywnego Poszukiwania Pracy oraz Warsztatów Readaptacyjnych w ramach projektu „Praca TAK – Twoją drogą do pracy”.

Spotkania grupowe z doradcą zawodowym odbyły się w dniach 18,19,21,22,26.06.2007r. i wzięło w nich udział 10 kobiet. Spotkania grupowe z psychologiem odbyły się w dniach 25 i 27.06.2007r., uczestniczyło w nich 7 kobiet. W dniu 19.06.2007r. odbyło się również spotkanie grupowe z doradcą prawnym, w którym wzięło udział również 7 pań. Zakres tematyczny warsztatów był zgodny z poprzednimi.

Na początku lipca rozpoczęliśmy zbieranie kolejnej grupy beneficjentów, w tym miesiącu uczestnictwo w projekcie rozpoczęło 7 kolejnych osób.

Do chwili obecnej:
• 12 osób ukończyło kurs „Podstawy obsługi komputera, MS Windows, Word, Excel, Internet, komputerowa obsługa biura”;
• 2 osoby ukończyły kurs „Projektowanie stron WWW”;
• 1 osoba ukończyła kurs „Florystyki”;
• 3 osoby ukończyły kurs „Pracownika administracyjno-biurowego”;
• 1 osoba ukończyła kurs „Fryzjerstwa”;
• 2 osoby uczestniczą w kursie „Pracownika administracyjno-biurowego”;
• 2 osoby uczestniczą w kursie „Kosmetycznym”;
• 1 osoba uczestniczy w kursie „Księgowość komputerowa, kadry i płace w małej firmie”;
• 1 osoba uczestniczy w kursie „opieka nad osobą starszą i chorą”
• 1 osoba uczestniczy w kursie „Dogoterapia”.

6 sierpnia 7 osób rozpoczyna kurs pt.  „Pracownik administracyjno-biurowy z kadrami i płacami”, 20 sierpnia 4 osoby rozpoczną kurs „Florystyki”. Pozostałe osoby oczekują na rozpoczęcie kursów zawodowych i komputerowych.

Do dnia dzisiejszego do projektu zostało zarejestrowanych w sumie 39 osób (w tym 3 mężczyzn), 4 osoby się wycofały (w tym 3 mężczyzn). Najmłodsza osoba uczestnicząca w projekcie ma 22 lata, najstarsza – 54 lata. 18 osób mieszka w Krakowie, 7 osób w Wieliczce, a 9 w jej okolicach. W projekcie uczestniczą również osoby mieszkające w miejscowościach odległych od Krakowa nawet o kilkadziesiąt kilometrów: 2 osoby pochodzą z Olkusza, 1 - z Miechowa, 1 - z Limanowej i 1 – z Nowego Targu.